Frågor & Svar

Klicka på någon av knapparna eller skriv något i textrutan för att filtrera frågorna och lättare hitta det du söker.

E-faktura

Idag kan du som kund söka eller fråga efter elektronisk faktura under benämningen ”e-faktura” eller ”e-giro”, hos din internetbank. E-faktura och e-giro är de två system som används av internetbankerna för elektronisk fakturahantering. Fyll i anmälan hos din bank, så skickas den till oss. Därefter skickar vi din nästkommande räkning till din internetbank som en elektronisk faktura. Är du osäker kontakta din bank eller gå in på deras hemsida.

Autogiro

Ett autogiro hos Höganäs Energi är ett enkelt och praktiskt sätt att betala dina fakturor. Du slipper att själv se till att fakturan blir betald eller att betalningen ska hinna fram i tid. Du behöver bara se till att det finns pengar på kontot dagen före varje förfallodag. Dessutom är det helt kostnadsfritt.
Autogiro innebär att Höganäs Energi drar fakturabeloppet direkt från ett konto som du uppgett. Din anmälan till Autogiro måste alltid ske skriftligt.

Anmälan görs genom att fylla i, underteckna och returnera autogiroblankett till oss med post.

Ladda ner autogiroblankett

Flyttanmälan

Utflytt
Din anmälan måste göras senast 5 dagar före flytt. Har du fler anläggningar på samma adress måste du göra en flyttanmälan för varje anläggning.

Inflytt
Vid flytt till ny bostad måste anmälan ske till oss senast 5 dagar innan inflyttningssdatum. Om din anmälan saknas kan vi inte garantera att el eller fjärrvärme är inkopplat. 

Gör flyttanmälan till kundservice.el@hoganas.se
eller ring 042 - 33 74 00

Allmänna avtalsvillkor

I våra avtalsvillkor kan du läsa de avtal och rättigheter som gäller vid köp av våra tjänster.

Fortsätt till de allmänna avtalsvillkoren

Vad gör jag vid strömavbrott?

Vid strömavbrott är det viktigt att se om det är ett avbrott i hela området, se driftsinformation, eller om det är ett fel som endast är hos dig. 

Vem får ekonomiskt stöd?

Det ekonomiska stödet från Höganäs Energi och Höganäs kommun ges till alla privatpersoner som var kund hos Höganäs Energi och/eller Höganäs Energi Handel per den 1 mars 2022.

 

 

Hur stort är stödet?

Stödet är tvådelat och består av 500 kronor till elnätskunder och 500 kronor till elhandelskunder. För den som är totalkund hos Höganäs Energi och har både elnät och elhandel hos det kommunala elbolaget, blir stödet 1 000 kronor inklusive moms.

Stödet ges till alla privatpersoner som var registrerade som kund hos Höganäs Energi den 1 mars 2022 i form av ett avdrag på fakturan som kommer i mitten av april.

Varför står det bara 400 kr på fakturan?

I beskrivningen på fakturor från Höganäs Energi är alla belopp exklusive moms. 25% moms läggs sedan till längst ner på fakturan. 
Det ekonomiska stödet är 500 kr inklusive moms.
400 kr + 25% moms = 500 kr. 

Har du både elhandel och elnät hos Höganäs Energi står det 400 kr två gånger. En gång under elhandel och en gång under elnät.  

 

 

 

Jag har flera anläggningar, får jag mer i stöd?

Stödet från Höganäs Energi och Höganäs kommun ges till privatpersoner. Stödet är tvådelat och består av 500 kronor till elnätskunder och 500 kronor till elhandelskunder. Beloppen är inklusive moms. Det ges ett stöd per kund, dvs du får inte flera elnätsstöd eller flera elhandelsstöd själv om du har flera elanläggningar.

När får jag det ekonomiska stödet?

Stödet ges till alla privatpersoner som var registrerade som kund hos Höganäs Energi den 1 mars 2022 i form av ett avdrag på fakturan som kommer i mitten av april. 

Varför får jag tillgodo på fakturan?

Det ekonomiska stödet från Höganäs Energi och Höganäs kommun ges till alla privatpersoner som var kund hos Höganäs Energi och/eller Höganäs Energi Handel per den 1 mars 2022. Stödet är på 500 kr för elhandel och 500 kr för elnät, båda belopp inklusive moms. 

Om dina elkostnader för mars var lägre än 500 kr för elhandel och 500 kr för elnät, får du ett tillgodobelopp på fakturan.
Detta tillgodobeloppet utbetalas till dig via Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). Har du inte registrerat något konto hos SUS kommer tillgodobeloppet på en utbetalningsavi.

Har du autogiro för dina elkostnader får du tillgodobeloppet avdragen på fakturan som kommer i maj. 

Varför får jag en utbetalningsavi?

Det ekonomiska stödet från Höganäs Energi och Höganäs kommun ges till alla privatpersoner som var kund hos Höganäs Energi och/eller Höganäs Energi Handel per den 1 mars 2022. Stödet är på 500 kr för elhandel och 500 kr för elnät, båda belopp inklusive moms. 

Om dina elkostnader för mars var lägre än 500 kr för elhandel och 500 kr för elnät, fick du ett tillgodobelopp på fakturan.
Detta tillgodobeloppet utbetalas till dig via Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). Har du inte registrerat något konto hos SUS kommer tillgodobeloppet på en utbetalningsavi.

Utbetalningsavin kan du lösa in digitalt och få pengarna kostnadsfritt insatta på ditt bankkonto. 

 

Varför ska jag teckna elavtal med Höganäs Energi

Handla din el lokalt så att pengarna stannar i kommunen. samtidigt blir det enklare för dig eftersom du får din elförbrukning och elnätsavgift på samma faktura. Dessutom kan du vara trygg med att du alltid har ett lågt pris på din el.

 

Vi investerar i Kullabygden och arbetar för en trivsam och trygg miljö till våra invånare och företag. Vinsten går tillbaka till Höganäs kommun. Dessutom är vi stolta sponsorer till en mängd av Kullabygdens föreningar. Det innebär att som kund är du med och stöttar ett lokalt föreningsliv samt en levande kommun.

 

Fortsätt och teckna elavtal

 

 

Kundens ångerrätt vid elavtal

I Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler finns en bestämmelse om ångerrätt. I korthet innebär ångerrätten att du har rätt att ångra dig inom den så kallade ångerfristen. Du behöver inte uppge något skäl till varför du ångrar dig. Ångerfristen kallas den tidsfrist inom vilken du måste meddela företaget att du har ångrat dig. Ångerfristen är 14 dagar.

Konsumentverket har tagit fram en blankett som du kan använda för att ångra tecknandet av elavtal. Den kan användas till alla elhandelsföretag.

Ladda ner konsumentverkets blankett för att ångra tecknande av elavtal.

Läs mer om ångerrätt hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Vad är nätavgift?

Det är en avgift för drift och underhåll för elledningarna fram till ditt hus eller lägenhet samt transporten av elen. Avgiften består av den fasta abonnemangsavgiften samt den rörliga överföringsavgiften. Abonnemangsavgiften baseras bland annat på hur stor huvudsäkring du har. Elöverföringsavgiften betalar du per överförd kilwattimme (kWh).

 

Eftersom elnät är en monopolverksamhet finns det bara en nätägare inom varje område som fått ett tillstånd (Nätkoncession). Energymyndigheten har en viktig uppgift att granska så att nätägarna sköter sitt uppdrag och att elnätsavgiften är skälig. 

Kan jag se min elanvändning?

Du kan se det på Mina sidor 

Varför är elförbrukningen högre än vanligt?

Det kan bero på flera saker:

- Under årets kalla månader ökar elanvändningen. Vi är hemma mer och använder lampor och annan elektronisk utrustning i större utstreckning samtidigt som värmesystemet får arbeta med högre effekt och tätare intervall. 

- På sommaren kan din luftkonditionering eller uppvärmda pool vara förklaringen till högre förbrukning

- Har du köpt en ny tv, installerat bastu eller avfuktare, lagt in golvvärme eller ändrat dina vanor och på sätt ökat din elanvändning?

- Renoveringar och tillfälliga arbeten såsom att använda torkfläktar vid en fuktskada ökar också elanvändningen

Hur minskar jag min elförbrukning?

Förbättringsåtgärder

- Välj en mer energisnål uppvärmningsform eller komplettera med luft/luft-värmepump eller vedeldad kamin

- Byt till effektivare radiatorer med bättre värmeeffekt samt timers på elementen så att de sänker temperaturen när du inte är hemma

- Förbättra husets isolering genom byte av ytterdörr och fönster

- Tilläggsisolera tak och väggar

- Byt till elprodukter med lägre förbrukning som energiklassade vitvaror och LED-lampor

- Installera timers på utelampor och belysning inomhus

- Minska användningen av handdukstorkar, golvvärme och infravärme

 

Energi- och klimatrådgivning
Privatpersoner, ideella organisationer och föreningar samt små och medelstora företag erbjuds kostnadsfri rådgivning av Höganäs kommun. Rådgivaren lämnar opartisk oberoende information.
Läs mer om energi- och klimatrådgivning hos Höganäs Kommun.

Kan jag gräva själv till fiberanslutningen på min tomt?

Det går bra att gräva själv. Innan du gräver på din tomt kan det vara bra att veta var elledningar och annan nedgrävd infrastruktur finns. Ledningskollen är en kostnadsfri webbtjänst där du kan få ett underlag t.ex. en karta så du undviker att gräva av en ledning. 

 

Vid anslutning av fiber till ordinarie pris ingår inte grävning men den kan köpas till för en extra kostnad om du inte önskar att gräva själv. Grävhjälp kostar 5000kr upp till 10m, därefter 420 kr/m. Ej asfalt.

Ökar fibern värdet på mitt hus?

Det finns mäklare som menar att huset kan öka i värde tack vare fiber. Många köpare frågar om fiber på visningarna och snabbt internet är attraktivt idag.

Det går väl lika bra att surfa via 3G/4G nätet?

Nej. 3G/4G-nätet tappar signalstyrka både vid avstånd och dåligt väder. Det räcker med ett kort avstånd och lite regn för att det ska bli märkbart långsammare. Dessutom delar användarna på signalen så att den blir svagare om flera i området surfar samtidigt. De flesta operatörer ger dig dessutom en begränsad surfmängd som kan ta slut snabbt när du surfar med 4G.

Är fiber verkligen bättre?

Ja, det är en helt ny typ av infrastruktur vi bygger. Det är Sveriges nya grund för bredband, telefoni, tv och även radio när FM-bandet stängs ner framöver. Det finns flera fördelar med fiber:

• Mycket högre hastighet
• Bättre driftsäkerhet och problem uppstår sällan med anslutningen
• Säkert vid blixtnedslag
• Bibehållen hastighet oavsett avstånd och väder
• Ingen påverkan från andra

Kan jag använda min gamla tv och dessutom koppla in flera tv-apparater?

Ja, men du behöver en digitalbox för fiber till varje tv du vill använda. Digitalboxarna kopplar du med en nätverkskabel till ditt fibermodem (CPE). Det finns även trådlösa överföringar som kan användas om du inte vill dra nätverkskabel till digitalboxarna. Digitalboxen köper du från din tjänsteleverantör. Ibland ingår den när du tecknar ett abonnemang med viss bindningstid.

Vilka tv-kanaler kan jag titta på med fiber?

Precis som för vanlig digital-tv väljer du själv vilket programutbud du vill ha.

Läs mer på www.gemigfiber.nu.

Kan jag använda min gamla telefon via fiber?

Ja, du kan använda din nuvarande telefon och nummerpresentatör. Fördelen med fiber är bättre ljudkvalitet, mindre störningar och lägre pris för telefonabonnemanget. Enda skillnaden är att du inte kan ringa under strömavbrott. Men det kan du inte idag heller om du använder en trådlös telefon som kräver ström. Vid strömavbrott kan du istället använda din mobiltelefon.

Kan jag koppla in flera telefoner via fiber?

Ja, det kan du. Koppla in telefonidosan till första teleuttaget och koppla bort den inkommande telefonanslutningen för att använda dina nuvarande telefoner och ringa som vanligt.

Hur ansluts mitt villalarm till fiber?

Kontakta din larmleverantör och fråga vad som gäller för just ditt larm.

Hur kopplar jag in flera datorer via fiber?

Anslut en router till ditt fibermodem (CPE). Sedan kan du surfa trådlöst eller via nätverkskabel från datorer, surfplattor, mobiltelefonen och även koppla upp andra enheter som skrivare, larm, ljusstyrning och värmesystem.

Behöver fibermodemet sitta nära ett telefonuttag?

Nej, men det behöver ström och måste sitta max 1m från ett eluttag.

Vad ingår i grävningen?

Grävning ingår inte i ordinarie pris (31 900 kr). Det går dock att köpa till som en tjänst för 5000 kr upp till 10 meter, därefter 420 kr per meter. 

Vem äger fiberanslutningen?

Du som fastighetsägare äger fiberanslutningen. Pingday äger det fibermodem (CPE) som monteras i ditt hem. De ansvarar också för framtida uppgradering och reparation av detta.

Sätter Höganäs Energi upp ett eluttag för fibermodemet?

Nej, du ansvarar själv för att det finns ett eluttag där du vill ha fibermodemet. Våra entreprenörer kan hjälpa dig med kabeldragning och montering av ett eluttag mot en extra kostnad.

Vem ansvarar för återställning på tomten?

Den åverkan som blir på tomten i samband med grävningen återställs av entreprenören utifrån vad som bestämdes vid kundprojekteringen. Väljer du att gräva själv står du själv för återställning på din egen tomt.

Tillkommer det någon månadsavgift för fiberanslutningen?

Det tillkommer ingen månadsavgift för  den fysiska fiberanslutningen. Däremot väljer du själv vilka tjänster för bredband, tv och telefoni du vill teckna och hos vilken leverantör du vill teckna dessa.

Varför kostar fiberanslutningen så mycket?

31 900 kronor exklusive grävning (ordinarie pris) är mycket pengar. Vi har grävt stamledningar i hela Höganäs kommun så du kan ansluta dig oavsett vart du bor i kommunen. I Höganäs kommun får alla samma pris oavsett var de bor. Grävning och asfaltering står för den största delen av kostnaden. Dessa kostnader ökar varje år vilket betyder att priset för anslutningen kommer öka i samma takt. Det kommer därför aldrig bli billigare än det pris du får nu. 

Kan jag få fiber till min lägenhet?

 

Det är fastighetsägaren som ansluter sig till fibernätet. Önskar du som bor i lägenhet fiber behöver din fastighetsägare beställa fiberanslutning. 

Kortfattat om Fjärrvärme i Höganäs

Idag levererar Höganäs Fjärrvärme värme till 78 villor och 136 flerfamiljsbostäder och fastigheter. Fjärrvärmenätet, som började byggas ut 2005, är idag drygt 19 kilometer långt.
Sedan fjärrvärmen introducerades har miljön i Höganäs avsevärt förbättrats. Tack vare fjärrvärmen har koldioxidutsläppen från de tidigare uppvärmningskällorna olja och naturgas minskat med ungefär 12 000 ton per år. Fjärrvärmen produceras huvudsakligen av spillvärme från Höganäs AB.

 

Läs mer om fjärrvärme

Kan jag få fjärrvärme?

Generellt kan du få det om det finns fjärrvärme i gatan utanför ditt hus. Om fjärrvärme saknas i anslutning till ditt område kan du inte ansluta. Kontakta oss för mer information. 

Vad ingår i fjärrvärmeanslutningen?

I priset för en villaanslutning ingår

- Anslutning till fjärrvärmenätet med rör in i fastigheten
- Serviceventiler
- Besiktning vid driftsättning samt mätutrustning.

Installation av värmeväxlare och sekundärnät i huset görs av en rörläggare som du kontaktar på egen hand. 

Fjärrvärme ingår inte när du skaffar fiber. Och fiber ingår inte när du skaffar fjärrvärme. 

Min fjärrvärme fungerar inte

Privatperson
Kontrollera temperaturen på ledningen från fjärrvärmeverket. Den ska vara minst 65 grader sommartid och högre vintertid. Vid lägre temperaturer, se om det finns driftinformation om avbrott. Annars gör en felanmälan till numret nedan.

Om temperaturen från fjärrvärmeverket är som den ska kontaktar du en rörläggare för felsökning i din fjärrvärmecentral.

 

Näringsidkare
Ring 042 - 33 74 00 under kontorstid
må-fre 08:00 - 12:00 och 13:00 - 16:00.

Övrig tid ring journummer 042 - 34 36 00.

Undvik avgrävning vid gräv och markarbete

Använd den kostnadsfria webbtjänsten Ledningskollen innan du gräver:

- Få reda på var ledningar och annan nedgrävd infrakstruktur finns
- Skydda ledningar mot avgrävningar
- Förenkla och samordna grävarbeten

Använd ledningskollen vid alla gräv- och markarbeten på din tomt. Om du inte begär ledningsanvisning och skadar Höganäs Energis egendom får du själv stå för reparationskostnaden.

Fortsätt till Ledningskollen

 

 

Var kan jag se min elförbrukning?

Du kan se din elförbrukning kostnadsfritt genom att gå in här:

https://www.hoganasenergi.se/elnat/se-din-elforbrukning/

 

eller genom att ladda ner vår app:

https://www.hoganasenergi.se/kundservice/app/

 

Logga in med ditt kundnummer och mätarnummer. Uppgifterna finns på din faktura.

 

Vad är mikroproduktion?

Som mikroproducent producerar du din egen el från sol, vind och vatten. 

Läs mer om mikroproduktion

Kan jag få betalt för elen jag producerar?

Ja. För det överskott som din mikroproduktionsanläggning levererar ut på elnätet utöver din förbrukning betalar Höganäs Energi en nätersättning. Se gällande prislista för aktuell ersättning.

 

Läs mer om mikroproduktion

Hur blir jag mikroproducent?

  1. Kontakta en behörig installatör
  2. Elinstallatören gör en föranmälan till Höganäs Energi
  3. Höganäs Energi skickar en offert till dig
  4. Höganäs Energi skickar ett installationsmedgivande till elinstallatören
  5. Elinstallatören installerar din produktionsanläggning och gör sedan en färdiganmälan till Höganäs Energi
  6. Du kan starta din mikroproduktion

Läs mer om mikroproduktion

Vad är en självfaktura?

Istället för att du som mikroproducent ska fakturera Höganäs Energi för den el som du matat in till elnätet så skapar vi fakturorna åt dig.

 

Hur stor anläggning ska jag välja?

En bra fingervisning kan vara att ha solceller som producerar lite mindre än din årsförbrukning av el. Då utnyttja du förmåner som mikroproducent till max och får en god balans mellan egen konsumtion och försäljning ut på nätet.

Vad betyder de olika garantierna?

Produktgaranti är precis vad det låter som, en garanti på själva produkter. Den innefattar fel som påverkar funktion, effekt eller estetik.

Effektgaranti är hur paneler står sig effektmässigt efter en vis tid. T.ex. panelen ska ha minst 87% av sin ursprungliga effekt efter 25 år.

Vad är skillnaden glas-glas och glas-folie paneler?

Glas-folie är det vanligaste, denna har ett glas på framsidan och en plastfolie på baksidan. Detta är ett bra och kostnadseffektivt sätta att bygga en solcellspanel på.

Glas-glas har glas på båda sidor av kiselcellen och blir därför mer formstabil, har bättre brandklass, har ofta bättre garantier samt är något mindre temperaturkänslig.

Är självrengörande glas viktigt?

Ja det är viktigt. En panel med ett bra självrengörande glas är av vikt, då man vill ha en jämn och god effekt. När glaset på panelen är självrengörande kräver det minimalt med underhåll och ger ett trevligare utseende över tid.

Vem får ta del av Grönt bostadslån?

Det finns tre enkla villkor som måste vara uppfyllda för att du ska kunna få lån:

  • Du ska ha en godkänd offert på solcellsanläggning från Höganäs Energi på minst 4,5 kW
  • Du ska klara en sedvanlig kreditbedömning för bolån.
  • Lånet gäller en villa eller ett fritidshus.

Vilken ränta har det Gröna bostadslånet?

Hemmas ränta är konkurrenskraftig och aktuella räntenivåer finns på deras hemsida. Räntan baseras på belåningsgrad och bindningstid. Genom en enkel digital process får du reda på vilken ränta som är aktuell för dig och vilka möjligheter Hemma har att hjälpa dig med en finansiering.

 

Hur mycket får jag låna med Grönt bostadslån?

Du kan maximalt låna 85% av bostadens värde.

Hemma erbjuder idag refinansiering av befintliga bolån så det krävs att du redan har ett befintligt lån som du flyttar.

Kan jag betala av det Gröna bostadslånet (amortera) på kortare tid?

Ja, det kan du. Du har rätt att återbetala hela eller delar av ditt bolån när som helst. Om räntan är bunden vid återbetalningstillfället kan du komma att behöva betala en ränteskillnadsersättning till Skandiabanken.

Är det några avgifter på det Gröna lånet?

Nej, det enda du behöver betala är ränta och amortering. Det är ingen uppläggningsavgift och inga aviavgifter (om du betalar med autogiro).

Vad kostar solceller?

Att ge sig själv möjligheten att ta tillvara solenergi är en bra investering. Förutsättningarna i Sverige är goda för att få bra effekt av solceller, och i Skåne har vi lika bra villkor som länder längre söderut, t.ex. som i Tyskland. Kostnaden för solceller beror på hur stort tak du har och vilken typ av solcellspaneler eller integrerat solcellstak du önskar ha. En solcellsanläggning för en genomsnittlig villa kostar från cirka 100 000 kr och en anläggning av den storleken ger cirka 8 000-10 000kWh/år. Återbetalningstiden för solcellerna landar då på mellan 9 och 11 år. Efter det producerar du egen grön el gratis. Med en solcellsanläggning som har en livslängd på 25-30 år blir det många år med gratis el.

Vad tjänar jag på att ha solceller?

Förutom att du bidrar till en säker elförsörjning och en bättre miljö, tjänar du också ekonomisk på att investera i solceller. Med egna solceller blir du inte så beroende av elpriset, eftersom du producerar egen el.

 

En solcellsanläggning för en genomsnittlig villa kostar från cirka 100 000 kr och en anläggning av den storleken ger cirka 8 000-10 000kWh/år. Återbetalningstiden för solcellerna landar då på mellan 9 och 11 år. Efter det producerar du egen grön el gratis. Med en solcellsanläggning som har en livslängd på 25-30 år blir det många år med gratis el.

 

Vissa tider kan det förekomma att du producerar mer el än vad din anläggning gör av med. Detta överskott kan du sälja till valfri elhandelsleverantör, t.ex. Höganäs Energi handel AB.

 

Vill du inte binda upp kapital finns det möjlighet att låna pengar via gröna bolån eller kreditlån. Se olika finansieringsalternativ här.

Vad är fördelarna med solceller?

Alla kan ha olika anledningar till varför de vill satsa på solceller, men en stor fördel är att du använder förnybar energi och även bidrar med det till andra hushåll under de perioder då ditt överskott går vidare ut på elnätet. Du blir mindre beroende av elpriset när du producerar merparten av din egen el. Det är både klimatsmart och en bra investering.

Behöver jag bygglov för solceller?

Vanligtvis behövs inget bygglov för solceller så länge de följer takets lutning. Bor du i ett kulturskyddat hus/område kan det behövas bygglov.

Måste taket vara i söderläge?

Många tror att solceller måste stå i söderläge för att det ska vara ekonomiskt lönsamt att ha solceller. Det stämmer inte. Söderläge ger bäst effekt av solcellerna, men både öst-och västläge är bra. Genom att ha solceller på flera sidor av taket kan du dra fördel av solen från tidig morgon till sen kväll.

Hur lagras elen från solceller?

Solcellsanläggningen som du har på taket kopplas till husets elcentral. Genom en växelriktare omvandlas elen som produceras på taket från likström till växelström, och det är denna växelström som du sedan använder i hushållet. Du använder så mycket el som du behöver, och eventuellt överskott går ut i elnätet och kan användas av din elleverantör. Du säljer ditt överskott till elleverantören som i sin tur säljer den vidare till andra elkunder. Om du vill spara ditt överskott och använda det senare, behöver du installera ett batteri som lagrar el.

Din elmätare visar hur mycket el mycket el du förbrukar och hur mycket el du levererar ut i elnätet.

Vem får elpriskompensation?

Det är hushåll som har en förbrukning på 700 kWh eller mer per månad i månaderna december 2021 och januari och februari 2022, som får stöd.

Hur mycket får jag i elpriskompensation?

 

Storleken på den elpriskompensation som du får beror på din elförbrukning. Din egen elförbrukning hittar du på dina fakturor, se Mina sidor. 

För elpriskompensation för mars 2022 är det hushåll som har en förbrukning på 400 kWh eller mer per månad, som får stöd. 

Förbrukning mars 2022 (kWh) Stöd månad (kr)
400 – 699 100
700 – 999 200
1000 – 1199 300
1200 – 1399 400
1400 – 1599 500
1600 – 1699 600
1700 – 1799 700
1800 – 1899 800
1900 – 1999 900
2000 och över 1000

 

För elpriskompensation i månaderna december 2021 och januari och februari 2022 är det hushåll som har en förbrukning på 700 kWh eller mer per månad, som får stöd. 

Den högsta ersättningsnivån går till hushåll som använder över 2000 kWh per månad. Se tabell nedan. 

 

Förbrukning dec 2021-feb 2022 (kWh) Stöd per månad (kr)
700 – 899 100
900 – 999 200
1000 – 1099 300
1100 – 1199 400
1200 – 1299 500
1300 – 1399 700
1400 – 1499 900
1500 – 1599 1100
1600 – 1699 1300
1700 – 1799 1500
1800 – 1899 1700
1900 – 1999 1900
Över 2000 2000

 

När kommer utbetalningen av elpriskompensationen?

Höganäs Energi har sökt och fått medel från Kammarkollegiet till berättigade hushåll i Kullabygden för månaderna december 2021 och januari-mars 2022.
Utbetalning för de första tre månaderna skedde under vecka 18 och 19 (2-13 maj).

Utbetalning för mars månad sker under vecka 24 och 25 (15-24 juni).

Utbetalning sker till ditt autogirokonto eller det konto du har registrerat i Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). Har du inte registrerat något konto hos SUS får du i stället en utbetalningsavi. 

Hur får jag utbetalningen?

Kunder som är berättigat till kompensation och har ett autogiroavtal med Höganäs Energi, får utbetalningen till sitt konto. Har du inte autogiro får du kompensationen som en engångsutbetalning via Swedbanks lön- och utbetalningssystem(SUS). Har du inte registrerat något konto hos SUS kommer kompensationen på en utbetalningsavi.
Utbetalningsavin kan du lösa in digitalt och få pengarna kostnadsfritt insatta på ditt bankkonto. 

Måste jag ansöka om elpriskompensation?

Nej, elpriskompensationen betalas ut till hushåll utan att du behöver ansöka om det.

Får jag kompensation för höga elkostnader i mars?

Kompensation för mars månad måste först beslutas av riksdagen. 

Förslaget är att hushåll som är belägna i södra eller mellersta Sverige och har haft en förbrukning om minst 400 kWh under mars månad, ska få stöd.

Se här för mer information från regeringen. 

Jag har flyttat, hur får jag min elpriskompensation?

Höganäs Energi ser vet vem som har bott på adressen/varit registrerat som elnätskund på elmätaren i december 2021 och januari och februari 2022.  Utbetalning av elpriskompensationen sker till den som var registrerat på elmätaren för de aktuella månaderna.

Har du flyttat mitt i en månad blir det en procentvis fördelning av elpriskompensationen för den aktuella månaden utifrån antal dagar du har varit registrerat som kund på elmätaren.