Frågor & Svar

Klicka på någon av knapparna eller skriv något i textrutan för att filtrera frågorna och hitta det du söker, lättare.

Vad är nätavgift?

Det är en avgift för drift och underhåll för elledningarna fram till ditt hus eller lägenhet samt transporten av elen. Avgiften består av den fasta abonnemangsavgiften samt den rörliga överföringsavgiften. Abonnemangsavgiften baseras bland annat på hur stor huvudsäkring du har. Elöverföringsavgiften betalar du per överförd kilwattimme (kWh).

 

Eftersom elnät är en monopolverksamhet finns det bara en nätägare inom varje område som fått ett tillstånd (Nätkoncession). Energymyndigheten har en viktig uppgift att granska så att nätägarna sköter sitt uppdrag och att elnätsavgiften är skälig. 

Kan jag se min elanvändning?

Du kan se det på Mina sidor 

Varför är elförbrukningen högre än vanligt?

Det kan bero på flera saker:

- Under årets kalla månader ökar elanvändningen. Vi är hemma mer och använder lampor och annan elektronisk utrustning i större utstreckning samtidigt som värmesystemet får arbeta med högre effekt och tätare intervall. 

- På sommaren kan din luftkonditionering eller uppvärmda pool vara förklaringen till högre förbrukning

- Har du köpt en ny tv, installerat bastu eller avfuktare, lagt in golvvärme eller ändrat dina vanor och på sätt ökat din elanvändning?

- Renoveringar och tillfälliga arbeten såsom att använda torkfläktar vid en fuktskada ökar också elanvändningen

Hur minskar jag min elförbrukning?

Förbättringsåtgärder

- Välj en mer energisnål uppvärmningsform eller komplettera med luft/luft-värmepump eller vedeldad kamin

- Byt till effektivare radiatorer med bättre värmeeffekt samt timers på elementen så att de sänker temperaturen när du inte är hemma

- Förbättra husets isolering genom byte av ytterdörr och fönster

- Tilläggsisolera tak och väggar

- Byt till elprodukter med lägre förbrukning som energiklassade vitvaror och LED-lampor

- Installera timers på utelampor och belysning inomhus

- Minska användningen av handdukstorkar, golvvärme och infravärme

 

Energi- och klimatrådgivning
Privatpersoner, ideella organisationer och föreningar samt små och medelstora företag erbjuds kostnadsfri rådgivning av Höganäs kommun. Rådgivaren lämnar opartisk oberoende information.
Läs mer om energi- och klimatrådgivning hos Höganäs Kommun.

Kan jag gräva själv till fiberanslutningen på min tomt?

Det går bra att gräva själv. Innan du gräver på din tomt kan det vara bra att veta var elledningar och annan nedgrävd infrastruktur finns. Ledningskollen är en kostnadsfri webbtjänst där du kan få ett underlag t.ex. en karta så du undviker att gräva av en ledning. 

 

Vid anslutning av fiber till ordinarie pris ingår inte grävning men den kan köpas till för en extra kostnad om du inte önskar att gräva själv. Grävhjälp kostar 4700kr upp till 10m, därefter 400 kr/m. Ej asfalt.

Ökar fibern värdet på mitt hus?

Det finns mäklare som menar att huset kan öka i värde tack vare fiber. Många köpare frågar om fiber på visningarna och snabbt internet är attraktivt idag.

Det går väl lika bra att surfa via 3G/4G nätet?

Nej. 3G/4G-nätet tappar signalstyrka både vid avstånd och dåligt väder. Det räcker med ett kort avstånd och lite regn för att det ska bli märkbart långsammare. Dessutom delar användarna på signalen så att den blir svagare om flera i området surfar samtidigt. De flesta operatörer ger dig dessutom en begränsad surfmängd som kan ta slut snabbt när du surfar med 4G.

Är fiber verkligen bättre?

Ja, det är en helt ny typ av infrastruktur vi bygger. Det är Sveriges nya grund för bredband, telefoni, tv och även radio när FM-bandet stängs ner framöver. Det finns flera fördelar med fiber:

• Mycket högre hastighet
• Bättre driftsäkerhet och problem uppstår sällan med anslutningen
• Säkert vid blixtnedslag
• Bibehållen hastighet oavsett avstånd och väder
• Ingen påverkan från andra

Kan jag använda min gamla tv och dessutom koppla in flera tv-apparater?

Ja, men du behöver en digitalbox för fiber till varje tv du vill använda. Digitalboxarna kopplar du med en nätverkskabel till ditt fibermodem (CPE). Det finns även trådlösa överföringar som kan användas om du inte vill dra nätverkskabel till digitalboxarna. Digitalboxen köper du från din tjänsteleverantör. Ibland ingår den när du tecknar ett abonnemang med viss bindningstid.

Vilka tv-kanaler kan jag titta på med fiber?

Precis som för vanlig digital-tv väljer du själv vilket programutbud du vill ha.

Läs mer på www.gemigfiber.nu.

Kan jag använda min gamla telefon via fiber?

Ja, du kan använda din nuvarande telefon och nummerpresentatör. Fördelen med fiber är bättre ljudkvalitet, mindre störningar och lägre pris för telefonabonnemanget. Enda skillnaden är att du inte kan ringa under strömavbrott. Men det kan du inte idag heller om du använder en trådlös telefon som kräver ström. Vid strömavbrott kan du istället använda din mobiltelefon.

Kan jag koppla in flera telefoner via fiber?

Ja, det kan du. Koppla in telefonidosan till första teleuttaget och koppla bort den inkommande telefonanslutningen för att använda dina nuvarande telefoner och ringa som vanligt.

Hur ansluts mitt villalarm till fiber?

Kontakta din larmleverantör och fråga vad som gäller för just ditt larm.

Hur kopplar jag in flera datorer via fiber?

Anslut en router till ditt fibermodem (CPE). Sedan kan du surfa trådlöst eller via nätverkskabel från datorer, surfplattor, mobiltelefonen och även koppla upp andra enheter som skrivare, larm, ljusstyrning och värmesystem.

Behöver fibermodemet sitta nära ett telefonuttag?

Nej, men det behöver ström och måste sitta max 1m från ett eluttag.

Vad ingår i grävningen?

Grävning ingår inte i ordinarie pris (31 900 kr). Det går dock att köpa till som en tjänst för 4 700 kr upp till 10 meter, därefter 400 kr per meter. I områden där vi har efteranslutningserbjudande ingår grävning upp till 20 meter (till närmaste husvägg), det gäller dock inte för asfalt. 

Vem äger fiberanslutningen?

Du som fastighetsägare äger fiberanslutningen. Pingday äger det fibermodem (CPE) som monteras i ditt hem. De ansvarar också för framtida uppgradering och reparation av detta.

Sätter Höganäs Energi upp ett eluttag för fibermodemet?

Nej, du ansvarar själv för att det finns ett eluttag där du vill ha fibermodemet. Våra entreprenörer kan hjälpa dig med kabeldragning och montering av ett eluttag mot en extra kostnad.

Vem ansvarar för återställning på tomten?

Den åverkan som blir på tomten i samband med grävningen återställs av entreprenören utifrån vad som bestämdes vid kundprojekteringen. Väljer du att gräva själv står du själv för återställning på din egen tomt.

Tillkommer det någon månadsavgift för fiberanslutningen?

Det tillkommer ingen månadsavgift för  den fysiska fiberanslutningen. Däremot väljer du själv vilka tjänster för bredband, tv och telefoni du vill teckna och hos vilken leverantör du vill teckna dessa.

Varför kostar fiberanslutningen så mycket?

31 900 kronor exklusive grävning (ordinarie pris) är mycket pengar. Men att ansluta fiber kostar mindre än att ansluta telefon via kopparledning (ca 28 000 kr) eller anslutning till elnätet (26 000 kr). I Höganäs kommun får alla samma pris oavsett var de bor. Grävning och asfaltering står för den största delen av kostnaden. Dessa kostnader ökar varje år vilket betyder att priset för anslutningen kommer öka i samma takt. Det kommer därför aldrig bli billigare än det pris du får nu. 

Hur får jag råd med fiberanslutningen?

Vi samarbetar med Ecster. De erbjuder delbetalning på 12, 24 eller 60 månader med 4,95 procents ränta. Anslutningsavgiften kan oftast lånas i bank.

Varför ska jag teckna elavtal med Höganäs Energi

Handla din el lokalt så att pengarna stannar i kommunen. samtidigt blir det enklare för dig eftersom du får din elförbrukning och elnätsavgift på samma faktura. Dessutom kan du vara trygg med att du alltid har ett lågt pris på din el.

 

Vi investerar i Kullabygden och arbetar för en trivsam och trygg miljö till våra invånare och företag. Vinsten går tillbaka till Höganäs kommun. Dessutom är vi stolta sponsorer till en mängd av Kullabygdens föreningar. Det innebär att som kund är du med och stöttar ett lokalt föreningsliv samt en levande kommun.

 

Fortsätt och teckna elavtal

 

 

Kundens ångerrätt vid elavtal

I Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler finns en bestämmelse om ångerrätt. I korthet innebär ångerrätten att du har rätt att ångra dig inom den så kallade ångerfristen. Du behöver inte uppge något skäl till varför du ångrar dig. Ångerfristen kallas den tidsfrist inom vilken du måste meddela företaget att du har ångrat dig. Ångerfristen är 14 dagar.

Konsumentverket har tagit fram en blankett som du kan använda för att ångra tecknandet av elavtal. Den kan användas till alla elhandelsföretag.

Ladda ner konsumentverkets blankett för att ångra tecknande av elavtal.

Läs mer om ångerrätt hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Kortfattat om Fjärrvärme i Höganäs

Idag levererar Höganäs Fjärrvärme värme till 78 villor och 136 flerfamiljsbostäder och fastigheter. Fjärrvärmenätet, som började byggas ut 2005, är idag drygt 19 kilometer långt.
Sedan fjärrvärmen introducerades har miljön i Höganäs avsevärt förbättrats. Tack vare fjärrvärmen har koldioxidutsläppen från de tidigare uppvärmningskällorna olja och naturgas minskat med ungefär 12 000 ton per år. Fjärrvärmen produceras huvudsakligen av spillvärme från Höganäs AB.

 

Läs mer om fjärrvärme

Kan jag få fjärrvärme?

Generellt kan du få det om det finns fjärrvärme i gatan utanför ditt hus. Om fjärrvärme saknas i anslutning till ditt område kan du inte ansluta. Kontakta oss för mer information. 

Vad ingår i fjärrvärmeanslutningen?

I priset för en villaanslutning ingår

- Anslutning till fjärrvärmenätet med rör in i fastigheten
- Serviceventiler
- Besiktning vid driftsättning samt mätutrustning.

Installation av värmeväxlare och sekundärnät i huset görs av en rörläggare som du kontaktar på egen hand. 

Fjärrvärme ingår inte när du skaffar fiber. Och fiber ingår inte när du skaffar fjärrvärme. 

Min fjärrvärme fungerar inte

Privatperson
Kontrollera temperaturen på ledningen från fjärrvärmeverket. Den ska vara minst 65 grader sommartid och högre vintertid. Vid lägre temperaturer, se om det finns driftinformation om avbrott. Annars gör en felanmälan till numret nedan.

Om temperaturen från fjärrvärmeverket är som den ska kontaktar du en rörläggare för felsökning i din fjärrvärmecentral.

 

Näringsidkare
Ring 042 - 33 74 00 under kontorstid
må-fre 08:00 - 12:00 och 13:00 - 16:00.

Övrig tid ring journummer 042 - 34 36 00.

Vad är mikroproduktion?

Som mikroproducent producerar du din egen el från sol, vind och vatten. 

Läs mer om mikroproduktion

Kan jag få betalt för elen jag producerar?

Ja. För det överskott som din mikroproduktionsanläggning levererar ut på elnätet utöver din förbrukning betalar Höganäs Energi en nätersättning. Se gällande prislista för aktuell ersättning.

 

Läs mer om mikroproduktion

Hur blir jag mikroproducent?

  1. Kontakta en behörig installatör
  2. Elinstallatören gör en föranmälan till Höganäs Energi
  3. Höganäs Energi skickar en offert till dig
  4. Höganäs Energi skickar ett installationsmedgivande till elinstallatören
  5. Elinstallatören installerar din produktionsanläggning och gör sedan en färdiganmälan till Höganäs Energi
  6. Höganäs Energi byter din elmätare och därefter kan du starta din mikroproduktion

Läs mer om mikroproduktion

Vad är en självfaktura?

Istället för att du som mikroproducent ska fakturera Höganäs Energi för den el som du matat in till elnätet så skapar vi fakturorna åt dig.

 

E-faktura

Idag kan du som kund söka eller fråga efter elektronisk faktura under benämningen ”e-faktura” eller ”e-giro”, hos din internetbank. E-faktura och e-giro är de två system som används av internetbankerna för elektronisk fakturahantering. Fyll i anmälan hos din bank, så skickas den till oss. Därefter skickar vi din nästkommande räkning till din internetbank som en elektronisk faktura. Är du osäker kontakta din bank eller gå in på deras hemsida.

Autogiro

Ett autogiro hos Höganäs Energi är ett enkelt och praktiskt sätt att betala dina fakturor. Du slipper att själv se till att fakturan blir betald eller att betalningen ska hinna fram i tid. Du behöver bara se till att det finns pengar på kontot dagen före varje förfallodag. Dessutom är det helt kostnadsfritt.
Autogiro innebär att Höganäs Energi drar fakturabeloppet direkt från ett konto som du uppgett. Din anmälan till Autogiro måste alltid ske skriftligt.

Anmälan görs genom att fylla i, underteckna och returnera autogiroblankett till oss med post.

Ladda ner autogiroblankett

Flyttanmälan

Utflytt
Din anmälan måste göras senast 5 dagar före flytt. Har du fler anläggningar på samma adress måste du göra en flyttanmälan för varje anläggning.

Inflytt
Vid flytt till ny bostad måste anmälan ske till oss senast 5 dagar innan inflyttningssdatum. Om din anmälan saknas kan vi inte garantera att el eller fjärrvärme är inkopplat. 

Gör flyttanmälan till kundservice.el@hoganas.se
eller ring 042 - 33 74 00

Allmänna avtalsvillkor

I våra avtalsvillkor kan du läsa de avtal och rättigheter som gäller vid köp av våra tjänster.

Fortsätt till de allmänna avtalsvillkoren

Undvik avgrävning vid gräv och markarbete

Använd den kostnadsfria webbtjänsten Ledningskollen innan du gräver:

- Få reda på var ledningar och annan nedgrävd infrakstruktur finns
- Skydda ledningar mot avgrävningar
- Förenkla och samordna grävarbeten

Använd ledningskollen vid alla gräv- och markarbeten på din tomt. Om du inte begär ledningsanvisning och skadar Höganäs Energis egendom får du själv stå för reparationskostnaden.

Fortsätt till Ledningskollen

 

 

Var kan jag se min elförbrukning?

Du kan se din elförbrukning kostnadsfritt genom att gå in här:

https://www.hoganasenergi.se/elnat/se-din-elforbrukning/

 

eller genom att ladda ner vår app:

https://www.hoganasenergi.se/kundservice/app/

 

Logga in med ditt kundnummer och mätarnummer. Uppgifterna finns på din faktura.