Höganäs Energis fjärrvärmepriser är fortfarande låga

Höganäs Energis panncentral för fjärrvärme

Nils Holgersson-rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar att boende i Höganäs kommun även under 2024 har bland Skånes lägsta taxor för el och fjärrvärme. Det är helt enkelt ekonomiskt fördelaktigt att bo på Kullahalvön.

Höganäs Energi är stolta över att leverera viktiga tjänster som el och fjärrvärme till ett fördelaktigt pris till boende på Kullahalvön. Prisökningen för fjärrvärme har i många kommuner varit uppe på både 20 och 30 procent och snitthöjningen för 2024 är på 15,2 procent. Höganäs Energi ökade fjärrvärmepriset med 7,7 procent inför 2024. Denna ökning kan jämföras med inflationstakten. Fjärrvärmepriset sätts på årsbasis och i oktober 2023 när vi satte fjärrvärmepriset för 2024, var inflationstakten 6,5 procent.

Fjärrvärmen som Höganäs Energi levererar till boende i Höganäs centralort, produceras till största del med hjälp utav restenergi från Höganäs AB. Om restenergin inte räcker till, sker så kallad spetseldning (tillskottsuppvärmning) i vår panncentral med hjälp av bio-olja eller gas.

De senaste åren har priset på olja och gas varit mycket höga, bland annat som en följd av kriget i Ukraina, svag krona och hög inflation. För att säkerställa att vi har tillräckligt med bränsle till vår fjärrvärme tecknas det långsiktiga avtal med leverantörer av olja och gas. Hur stort behovet för spetseldning blir beror på tillgången på restenergi från Höganäs AB och det i kombination med dessa avtal, ger en viss tröghet i prisändringarna för fjärrvärme.

Höganäs Energi har de senaste åren behövt spetselda mer än tidigare då tillgången på restenergi är beroende av konjunkturer, samtidigt så har våra bränsleavtal haft höga priser. Det är inte bara Höganäs Energi som har märkt av detta, utan hela energisektorn har varit drabbat av höga bränslepriser.

Vi önskar också framöver ha en förutsägbar kostnad för fjärrvärme, och för att inte vara så beroende utav olje- och gaspriser planerar vi att bygga en ny fjärrvärmepanna för fossilfritt bränsle från skogsindustrin. Vi har haft samråd med myndigheter och berörda intressenter inför miljötillstånd och nu är upphandlingen annonserad. Allt detta för att vi också i framtiden vill kunna erbjuda hållbarhet för Kullahalvön med stabila fjärrvärmepriser.

Vad är Nils Holgersson-rapporten?

Sedan år 1996 ger Nils Holgersson Gruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nils Holgersson Gruppens medlemmar är för närvarande Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

I rapporten “förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.

Vid frågor kontakta oss på: kundservice.el@hoganas.se Senast uppdaterad: