Säkra solcellsanläggningar på Kullahalvön

Hus på Kullahalvön med solceller på taket

Höganäs Energi Handel samarbetar med Solotec Energiteknik och tillsammans levererar vi säkra solcellsanläggningar till villor, bostadsrättsföreningar och lantbruk på Kullahalvön.

Höganäs Energi Handel AB har erbjudit solcellsanläggningar till boende på Kullahalvön sedan våren 2021 och vi har alltid haft säkerhet som vår ledstjärna. Vi har valt att samarbeta med Solotec Energiteknik AB, ett välrenommerat företag från Åstorp som har utbildad och behörig personal. Under 2022 var en av fyra solcellsanläggningar som kopplades in i Höganäs Energis elnät, levererad av Höganäs Energi Handel.

Det är personal från Höganäs Energi Handel som gör hembesök och ritningar och som ger offert till kunderna. I samtal med kunden ingår också diskussion om ålder på bostadens tak och livslängd på solcellspaneler.

När en kund väljer att beställa en solcellsanläggning från Höganäs Energi Handel ser vi till att installation sker enligt gällande regler och tillverkarens anvisningar. Alla anläggningar har jordfelsbrytare, och innan solcellsanläggningen startar elproduktion sätter vi upp en skylt på fasaden som visar att här finns en solcellsanläggning.

Många kunder väljer att beställa solcellsanläggning med optimerare. Optimerare är en produkt som monteras på den enskilde solcellspanelen och som gör att energiproduktionen i en solcellsanläggning kan stängas av, trots att solen lyser.

Andra regler för montering av solcellsanläggning på lantbruksfastigheter

Det är olika regler för solcellsanläggningar beroende på om det är en lantbruksfastighet eller en villa eller bostadsrättsförening som ska ha anläggningen. Till exempel är det krav om gnagarskydd på kablar till en solcellsanläggning på lantbruksfastigheter, ett krav som inte finns för andra fastigheter. Ett annat exempel är placering av batterier. En lantbruksfastighet ska ha batteri placerade i en brandcell som kan stå emot en brand i minst 60 minuter. För andra fastigheter finns inga sådana krav.

Höganäs Energi Handel rekommenderar där det är möjligt att batteri, jordfelsbrytare och växelriktare placeras utanför själva bostaden, till exempel i ett garage eller i ett förråd.

De gånger kunder har valt att låta en oberoende besiktningsman inspektera solcellsanläggningar som vi har levererat, har Höganäs Energi Handel och Solotec Energiteknik fått väl godkänd på anläggningen.

För mer information, se Elsäkerhetsverkets rutiner för yrkespersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Elsäkerhetslagen, Elsäkerhetsförordningen och Elsäkerhetsverkets förskrifter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Vid frågor kontakta oss på: kundservice.el@hoganas.se Senast uppdaterad: