BRF Tornseglaren väljer solceller från Höganäs Energi Handel

Ett flerfamiljshus i grått med rött tegeltak. Framför huset står arbetsställningar. Solljuset skiner mot huset och himlen är blå med ett moln på. 

I dessa dagar får BRF Tornseglaren installerat elbilsladdare och solceller. Det är Höganäs Energi Handel som levererar laddare och solceller, och när solcellsanläggningen är på plats kommer bostadsrättsföreningen vara självförsörjande på el under flera månader varje år.

Solcellerna är ett välövervägt beslut

Bostadsrättsföreningen Tornseglaren ligger centralt i Höganäs och har 36 lägenheter. Beslutet om att skaffa solceller togs på årsstämman i april 2024 efter flera års betänketid. Att installera 200 solcellspaneler är en långsiktig investering som har krävt grundligt förarbete av både bostadsrättsföreningens styrelse och Höganäs Energi Handel.

När beslutet väl var fattat gick det däremot snabbt. Höganäs Energi Handels samarbetspartner Solotec Energiteknik är de som gör själva monteringen, och på mindre än 4 veckor kommer BRF Tornseglarens solcellsanläggning vara monterat och klar för användning.

Solceller laddar elbilarna i BRF Tornseglaren

Från mitten av maj är solcellsanläggningen inkopplad på elnätet och den kommer att producera ungefär 80 000 kWh el varje år, vilket gör att bostadsrättsföreningen kan vara självförsörjande på el under en stor del av året.

BRF Tornseglaren har också valt att installera laddboxar för elbilar i samband med solcellsanläggningen. Elen till laddboxarna kommer vara lokalt producerad – den kommer från solcellspanelerna på hustaken.

Godkännande krävs för solcellsanläggningar

Alla nya solcellsanläggningar på Kullahalvön, inklusive den hos BRF Tornseglaren, måste godkännas av Höganäs Energi Elnät. Detta är viktigt för att säkerställa att elnätet kan hantera den el som anläggningarna producerar.

Vid frågor kontakta oss på: kundservice.el@hoganas.se Senast uppdaterad: