Sidans innehåll

Spara-el-guide - sänk din elförbrukning

Elpriserna är höga och i perioder har vi i Skåne som tillhör elområde 4, mindre el än vad vi behöver. Vi har därför i vår energiguide sammanställt några tips för dig som vill spara el och vara mer elsmart. Att sänka elförbrukningen är inte bara plånboksvänligt för dig, utan bidrar även att sänka de totala priserna i längden.

I vår app kan du själv se din energiförbrukning och vad som drar mest el i hemmet.

Vi erbjuder också energirådgivning som vi anpassar efter dig och ditt hem.

Vad drar mest el i hemmet?

Vi är många hushåll, med många maskiner och apparater som tillsammans drar mycket el. Vi har sammanställt en lista över våra vanligaste frågor om vad som drar mycket el, och var man gör störst skillnad och sparar både el och pengar.

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

En tvättmaskin drar ungefär 1 kW i timmen, beroende på vilken tvättmaskin du har. Det finns flera tips för att sänka din elförbrukning när du använder tvättmaskinen. Kör gärna maskinen på en lägre temperatur, gärna inte mer än 40 grader och se till att maskinen är full så du inte tvättar i onödan. Undvik program med förtvätt och låt tvätten lufttorka.

Hur mycket el drar en TV?

Hur mycket el TVn drar beror på hur gammal den är, hur länge du ska titta på den, hur stor den är, samt vilken TV du har. På ett ungefär kan man säga att en TV drar cirka 0.1 kW i timmen. Däremot står de flesta TV apparater på standby när de inte används, vilket drar en hel del ström. Tänk på att stänga av TVn helt nästa gång och spara el.

Hur mycket ström drar en dator?

Hur mycket ström din dator drar beror på hur stor den är och vad du har för skärm. En stationär dator drar ungefär 200 - 500 W och i standby-läge 5 - 10 W. Har du däremot en bärbar dator drar den ungefär en tiondel, dvs. 20-50 W och i standby-läge 2 - 5 W. Även många datorer står på standby istället för att stängas av ordentligt. Slå av datorn helt istället för standby nästa gång, så gör det skillnad i längden.

Hur mycket el drar ett element?

Ett element drar cirka 1 kW per timme när det är igång. Sedan är det många faktorer som spelar in hur ofta elementet behöver stå på. Bland annat hur väl isolerade väggar och fönster är och vad det är för element. I regel om du sänker din inomhustemperatur med en grad, sänker du också din kostnad med hela 5%.

Exempel: om elementet drar 1,2 kWh och en kWh kostar 3 kr, då kostar:

  • 1 timme - 3,60 kr
  • 2 timmar - 7,20 kr
  • 3,5 timmar - 12,60 kr

Hur mycket el drar ett kylskåp och en frys?

En ny kyl och frys drar ungefär hälften så mycket el som äldre modeller. Elförbrukningen beror också på hur stort kylskåp och frys du har, om du nyligen har frostat av frysen och om du har dammsugit bakom. Genom att ta bort dammet på kondensorn kan du minska elförbrukningen.

Att hålla rätt temperatur i ditt kylskåp och frys kan också påverka elförbrukningen. Se till att ha +5 grader i kylen samt -18 grader i frysen.

Hur mycket el drar en diskmaskin?

Att diska i diskmaskin drar både mindre el och vatten jämfört med att diska för hand. Har din diskmaskin ett eco-program drar detta dessutom ännu mindre, beroende på energiklass och hur gammal den är; cirka 0,5 - 1 kWh och 10 L vatten. Dessutom kan du dubbelkolla så att din diskmaskin är inkopplad på kallvatten och inte varmvatten. Genom att göra detta kan du spara in upp till 30% av diskmaskinens energiförbrukning och därmed också minska dina kostnader.

Hur mycket el drar en ugn och en spis?

Har du en gammal ugn eller spis kan dessa dra en hel del energi. Men, det finns massor med tips för att även du ska kunna dra ner på din energiförbrukning. Har du en spis eller ugn av äldre modell (dvs. inte induktions- eller keramikhäll), kan du stänga av både spis och ugn en stund innan maten är klar, och låta maten bli färdig på eftervärmen. Varje gång du öppnar ugnsluckan sänks temperaturen med cirka 25 - 50 grader, så håll luckan stängd och öppna bara när du måste.

När du ska koka mat på spisen, koka gärna upp vattnet i vattenkokaren först och använd lock på kastrullen. Detta kan dra ner denna energiförbrukning med 30 %. Se också till att använda en spisplatta som passar din kastrull. Är spisplattan 1 cm större än kastrullen, ökar elförbrukningen istället med 20 %.

Vid frågor kontakta oss på: kundservice.el@hoganas.se Senast uppdaterad: