Sidans innehåll

Fiber för företag på Kullahalvön

Med fiber från Höganäs Energi får du som företagare på Kullahalvön de bästa förutsättningar för att kunna vara digitalt uppkopplade. Du väljer mellan fiber från Höganäs Öppna stadsnät, Ethernett access, våglängd och svartfiber.

Höganäs Energi drar fram den fysiska fiberkabeln till din fastighet. Fibern ansluts sedan med de anslutningar och tjänster du behöver.

Mindre företag väljer oftast en anslutning till det Öppna Stadsnätet.

Det ger en snabb och stabil internetanslutning till ett bra pris. Behoven kan dock variera beroende på om fibern ska dras till en villa, kontorsbyggnad, industrilokal, eller fastighet med många rum och lokaler. När flera rum, lägenheter eller lokaler ska anslutas installeras vanligtvis en ASR/Switch som fördelar internettrafiken till fastighetens olika rum och utrustning som larm, värmesystem och annan teknisk utrustning. Du kan välja olika anslutningar för varje rum, system och utrustning.

Vi hjälper dig att komma fram till en lösning som passar just ditt behov.

Illustration av hus med röda linjer som går in till husen.

Ethernet Access ger dig en snabb anslutning med hög kapacitet och möjligheten att skapa extra anslutningar till intranät, systemnätverk och förbindelser mellan olika fysiska byggnader.

Hög kapacitet och stora möjligheter

Med Ethernet Access hyr du en förbindelse och utrustning från Höganäs Energi. I tjänsten sätts det upp en switch som Pingday styr och övervakar. Det ger dig tillgång till högre kapacitet, säkerhet och fler tekniska möjligheter än med det Öppna Stadsnätet. Ethernet Access är vanligt hos företag som vill kunna överföra större mängder video, ringa med ip-telefoni samt arbeta med virtuella LAN och andra tjänster som kräver hög tillgänglighet.

Standard

Hastighet mellan 10-1000 Mbit/s Full duplex. Punkt till punkt-förbindelse, kundplacerad utrustning, klarrapport och mätprotokoll enligt RFC2544 (Throughput and Latency) samt levereras enligt SSNF standard för kapacitetstjänster.

 

Gränssnitt

 • 10/100/1000TX Ethernet, RJ45
 • Transparent förbindelse som ger dig möjlighet att själv definiera VLAN, både taggade (802.1q och dubbeltaggade (802.1ad) samt otaggat stöds
 • Ingen omskrivning av kundens QoS
 • Max MTU 1600 Bytes Tilläggstjänster
 • Servicenivå 1 och 2
 • Utökad MTU Storlek > 1600
 • Avlämningsgränsnitt: 1000BASE-LX/1000BASESX/1000BASE-ZX
 • Tunnling av nivå2 kontroll protokoll
 • Intern fibertrunk
Illustration av hus med röda linjer som går in till husen.

Väljer du våglängd får du extra hög säkerhet. Signalerna transporteras via stamnätet men med andra ljusfrekvenser än övrig trafik vilket innebär att det är betydligt svårare att göra intrång och komma åt trafiken. I övrigt är tjänsten i stort sett samma som Ethernet Access.

Standard

Hastighet mellan 10-1000 Mbit/s Full duplex, punkt till punkt-förbindelse, Höganäs Energi tillhandahåller passiv våglängd baserad på CWDM-teknik, leverans sker på given våglängd, Servicenivå 1 och klarrapport med mätprotokoll.

Gränssnitt

Singlemodefiber, 10/125 μm, avlämnad i termineringsbox, ODF, via SC-kontakter i fastighetens överlämningspunkt.

 

Tilläggstjänster

 • Servicenivå 2
 • Uppkopplad alternativ väg för redundans
 • Byte av SC-kontakter (UPC/APC)
 • Intern fibertrunk
 • Montering av kundägd utrustning
Illustration av hus med röda linjer som går in till husen. En utav linjerna är flerfärgade. 

Med separata fiberkablar till din fastighet eller mellan dina fastigheter får du maximal säkerhet eftersom fiberkablarna endast är för din trafik.

Stor teknisk valfrihet

Du står för inköp och underhåll av den tekniska utrustningen vilket ger dig friheten att välja passande teknik och hastighet på förbindelsen. Svartfiber passar dig som har behov av att överföra stora mängder information. Du styr själv vilken trafik du vill skicka över förbindelsen eftersom den är transparent och protokolloberoende samt kan välja olika avtalslängder och SLA-nivåer utifrån dina behov.

Standard

Punkt till punkt-förbindelse, överlämning i ODF, klarrapport och mätprotokoll samt leverans enligt SSFN standard.

Gränssnitt

Singelmodefiber, 10/125 μm, avlämnad i termineringsbox, ODF, via SC-kontakter i fastighetens överlämningspunkt

 

Tilläggstjänster

 • Servicenivå 2
 • Uppkopplad alternativ väg för redundans
 • Byte av SC-kontakter (UPC/APC)
 • Intern fibertrunk
 • Montering av kundägd utrustning
Illustration av hus med röda linjer som går in till husen. Ett utav husen har en svart linje som kommer in till sig. 

Exempel på hur företag kan ansluta sig till fibernätet

Fiber i bostadsrättsföreningar eller hyreshus

Ett hyreshus med en inkommande fiberkabel som delas till alla lägenheter via en switch och ett fiberbaserat spridningsnät. Lägenheterna är anslutna till det Öppna Stadsnätet och har egna fibermodem (CPE:er). De boende tecknar själva tjänster för internet, telefoni och tv hos någon av tjänsteleverantörerna i det Öppna Stadsnätet.

En fyrkant föreställande ett hus med flera lägenheter. Till varje lägenhet går det en fiberledning och i varje lägenhet sitter det ett fibermoden. 

Fastighet med flera fiberanslutningar

Kommersiella fastigheter kan ha egna fysiska anslutningar till varje lokal eller rum så att hyresgästerna har möjlighet att välja anslutning själva. Hela fastigheten eller en specifik lokal kan även anslutas med Svartfiber.

Illustration av ett hus där det går flera linjer in i huset. Linjerna har olika färger och symboliserar olika typer av fiberkopplingar. 

Sammankoppling av anläggningar med hjälp utav fiber

Anläggningar på olika geografiska platser kan kopplas samman via stamnätet eller med en svartfiberförbindelse.

Illustration av hus i olika färger som ligger med avstånd mellan sig. Mellan husen går det linjer som symboliserar fiberkablar. 
Vid frågor kontakta oss på: kundservice.el@hoganas.se Senast uppdaterad: